Covid 19 vegyes hírek a fuvarszakmáról

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200428/marciusban-megremegett-a-magyar-munkaeropiac-50-ezren-valtak-munkanelkulive-428686

Márciusban megremegett a magyar munkaerőpiac, 50 ezren váltak munkanélkülivé

Márciusban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 442 ezer fő volt, ami az előző hónaphoz képest 56 ezer fővel, tavaly márciushoz képest pedig 22 ezer fővel csökkent, derült ki a KSH adataiból. A felmérés alapján látható, hogy a koronavírus-válság kirobbanásakor azonnal jelentős leépítések kezdődtek Magyarországon is. (A hivatal rendhagyó módon nem csak első negyedéves átlagos adatot közölt, hanem márciusi számokat is.) A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 69,2% volt, ami az előző havi értékhez képest 0,9 százalékponttal csökkent, miközben a mérséklődés az előző év márciusához képest 0,2 százalékpontos volt.

 

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200428/roviditett-munkaido-elmarad-a-beremeles-de-nem-lesz-elbocsatas-a-tungsramnal-428758

Rövidített munkaidő, elmarad a béremelés, de nem lesz elbocsátás a Tungsramnál.

A Tungsram munkahelyeket megvédő akciótervet jelentett be hétfőn a dolgozóknak, Magyarországon a szellemi dolgozóknál májusra, júniusra és júliusra 20 százalékkal rövidebb munkaidőt vezetnek be, ugyancsak a szellemi dolgozóknál elmarad az áprilistól megállapított béremelés, a menedzsment fizetését 25 százalékkal csökkentik és ebben az évben már nem lesz cafeteria juttatás, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt nem kerül sor elbocsátásokra - közölte a társaság kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint erősítheti a befektetők, hitelező bankok és üzleti partnerek bizalmát, hogy a Tungsram történetének legnagyobb megrendelését kapta a múlt hét végén a Közel-Keletről, ennek részletei egyelőre üzleti titoknak számítanak.  

 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200428/mar-az-autogyartas-is-elindult-a-gyori-audi-gyarban-428754

Már az autógyártás is elindult a győri Audi-gyárban

Az Audi Hungaria termelése két hete, a hathengeres benzines motorok gyártásával indult újra, amelyhez az elmúlt héten csatlakozott egy további hathengeres és egy négyhengeres motorgyártó sor is. Immár a vállalat szerszámgyára is csaknem teljes kapacitással készít szerszámokat valamint exkluzív karosszériaelemeket. A műszaki fejlesztés területén is a megszokott munkarendben folyik a munkavégzés.

A vállalat kiemelte, jelenleg 5000 munkatárs végzi munkáját a gyár területén vagy továbbra is home office-ban. A jelenleg nem dolgozó munkatársak a vállalat által elrendelt szabadságukat töltik.

 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200428/ausztriaban-csutortoktol-vege-a-kijarasi-korlatozasnak-428784

Ausztriában csütörtöktől vége a kijárási korlátozásnak

Ez sem jelent azonban teljes szabadságot: egyszerre legfeljebb 10 fős gyülekezések lehetnek, és az embereknek 4 méter távolságot kell tartaniuk egymástól – számol be a lap. A temetéseken is legfeljebb harmincan lehetnek egyszerre.

A rendelkezés június 1-ig érvényben marad, de bármikor szigoríthatnak rajta, ha a helyzet úgy kívánja. Május 1-től újranyitnak a boltok és a fodrászatok, május 15-től pedig az éttermek és az iskolák.

Május 29-én a szállodák kinyithatnak az uszodák és a szabadidős létesítmények további óvintézkedések mellett – ezeknek a részletét most dolgozzák ki.

 

https://forbes.hu/uzlet/bicikliut-moshato-maszk-es-atallitott-gyartosorok-igy-indul-ujra-a-mercedes-gyar/

Bicikliút, mosható maszk és átállított gyártósorok-így indul újra a Mercedes-gyár

A koronavírus-világjárvány okozta több hetes szünet után a Mercedes-Benz 2020. április 28-tól fokozatosan újraindítja termelését a kecskeméti gyárában – tudtuk meg a cégtől. A munkatársak külön oktatást is kapnak, a gyártósorokat átállították, még az étkezés is más lesz a gyárban.

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár több mint 4400 munkavállalót foglalkoztat. Mint közölték, az egészségmegőrzésre nem csupán a gyár területén, hanem már a munkába és a hazafelé vezető úton is ügyelni fognak.

A bevezetett új szabályokról és hasznos higiénés tudnivalókról a gyár minden munkatársa már az első munkanap előtt kapott egy tájékoztató kisfüzetet, így azt a dolgozók már otthon is tanulmányozni tudták.  Az első munkanapon a bevezetett intézkedésekről mindenki egy kötelező oktatás során is értesülni fog.

A cég minden dolgozója számára mosható maszkokat küldött, így már az első munkanapon ebben tudnak érkezni a gyárba. A védőmaszk helyes használatáról és annak tisztításáról szintén a kiskönyvben olvasható részletes tájékoztatás.

A leállás heteiben a gyártás munkaállomásait átalakították a minimális 1,5 méteres biztonsági távolság figyelembe vételével, és ehhez igazították magukat a munkafolyamatokat is.

Megváltoztak a gyár területére történő belépés szabályai. A munkatársak munkaruhában és munkavédelmi cipőben érkeznek és sorban álláskor legalább 1,5 méteres távolságot kell tartani.

Ugyanez a biztonsági távolság érvényes a buszon történő utazásnál és a megállókban, ebből a célból megnövelték a gyárhoz közlekedő buszok számát is, a munkatársakat pedig maszk viselésére kérik. Ugyanezek a szabályok érvényesek az autós utazóközösségekre is.

Nemrég készült el a városközpontból a gyárig vezető kerékpárút. A cég arra számít, hogy a tavasz beköszöntével ismét egyre több munkatársuk fogja a biciklit választani a munkába járás eszközeként – ezt a következő hetekben egy belső információs kampány is támogatja majd.

Azokon a munkaállomásokon, ahol az 1,5 méter távolság nem tartható, a munkatársaknak kötelező maszkot viselni, illetve vagy védőszemüveget vagy plexi védőmaszkot kell használni.

A takarítószolgálat rendszeresen fertőtleníti és takarítja a gyár területét. Ezenkívül a munkatársaknak minden munkakezdés előtt egyénileg meg kell tisztítaniuk saját munkaterületüket, a munkaeszközöket, a kezelőtáblákat és válaszfalakat. Ehhez tisztítószereket bocsátanak a rendelkezésükre.

A későbbiekben induló kétműszakos működésnél a reggeli és éjszakai műszakokat szétválasztják egymástól, úgy, hogy az egyes műszakcsoportokhoz tartozó munkatársak lehetőleg semmilyen mértékben ne érintkezzenek a másik műszakcsoporttal. Ennek érdekében az egyes üzemekben a műszakváltáskor használatos állandó be- és kijáratokat határoztak meg.

A munkatársak biztonsága érdekében átalakították a pihenőzónákat, meghatározták az egyszerre ott tartózkodók számát. Kijelölték a székek helyeit a padlón, amelyeket tilos elmozdítani.

Az étkezésekre és az étkezők, konyhák használatára vonatkozó szabályokat is átalakították. A gyár területén lévő étel- és italautomaták esetében bővítették a bankkártyás fizetési lehetőségeket, ezzel csökkentve az érintések számát.

Az üzemi étkezdékben leszűkítették a menüválasztékot és megkérték a kollégákat, hogy saját evőeszközeiket használjak vagy a tálcákkal együtt a személyzettől vegyék el.

A székek helyét itt is kijelölték, ügyelve a 1,5 méteres távolságok betartására. A kantinokban jelöléseket festettek fel a padlóra a helyes távolság betartásához, a pénztáraknál pedig a védelmet szolgáló plexi válaszfalakat szereltek fel.

Az adminisztrációs területen azoknak a munkatársaknak, akiknek tevékenysége ezt lehetővé teszi, továbbra is home office-ban történő munkavégzést ajánlják. A megbeszéléseket lehetőség szerint digitális formában kell lebonyolítani. Akárcsak a gyártócsarnokban, az irodákban is az érvényes, hogy minimálisan 1,5 méteres távolságot kell tartani, ezt az asztalcsoportok kialakításánál is figyelembe vették.

 

HATÁRINFÓ

Ausztria: Hegyeshalom ¾ óra/be; Sopron ½ óra/be

Szerbia: Röszke 1 óra/be; Tompa 1 óra/be

Románia: Ártánd 1 óra/be, Csanádbpalota 1 óra/ki, Csengersima 1 óra/be